El xumet

 

El pare porta la filla a collibè tot i que sap que aviat l’haurà de baixar perquè els coets l’espanten. S’acosta l’olor a pólvora i de lluny es veuen les primeres guspires i un fum que fan que la nena es tapi les orelles amb els dits com pot, perquè el pare es mou seguint el ritme dels tabals i imitant el ball de diables. La mare riu i diu que només li cal el ceptrot. La Neus no entén res, xucla el xumet de Festa Major, però els diables s’acosten i… Vull baixar! Vull baixar! El pare deixa la nena a terra i corre a les faldilles blanques de la seva mare que s’ha retirat una mica: ja sabem d’on li ve, a la Neus, aquest pànic infernal.

Les dues veuen com el pare les saluda i els diu ja podeu tornar a primera fila! I quan la Neus acariciava la mà del seu pare va veure com una desena, centenars, milers, què dic?, milions de carretilles van ensordir el carrer i la Neus va marxar cames, sisplau, ajudeu-me, que els dracs són aquí! Ningú li tapa les orelles.

El plor de la Neus, aferrat a la mare que el bressola i li fa moixaines, s’emmudeix quan veu que el dit del nen que té al costat assenyala la Rambla.

La Neus para l’orella i sent tres esquellots: es treu el xumet de la boca, la mare l’agafa de la mà i demana a una senyora  perdoni, que es podria apartar un momentet, que la nena vol veure les Mulasses. La dona les deixa passar amb un endavant, endavant i les rep el pare: Corre, Neus! L’agafa de nou a collibè i la Neus intenta picar de mans i crida hola, hola, Mulasses! La Cabreta, la Presumida i la Boja ballen davant d’ella, sembla que li vulguin dir que el perill ja ha passat i que tot rutlla, tot va rebé perquè és Festa Major i que quan les gralles deixin de sonar haurà de decidir a quina Mulassa li dóna el seu xumet perquè, en qüestió de segons, s’ha fet gran. Els pares es miren: tenen la millor filla del món però aquesta nit serà molt llarga i ho saben…

Laura Jacas

Este texto está solo en un idioma ya que así ha sido inspirado y creado. 
Disculpad las molestias.
This text is only in one language as this is how it was inspired and created. 
Sorry for the inconvenience.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s